KEBİKEÇ

8 Temmuz 2009 Çarşamba

ŞU SON KAŞIK

Derin Aktan


Hiçbir çocuk ( tabii ki, herhangi bir sağlık sorunu olmayanlardan bahsediyoruz), bir kaşık daha az yedi diye hastalanmaz veya başka bir şey olmaz.

“Merak etme,” dedi annem bilge bir ses tonuyla “geçer,” ben üstümdeki kusmukları temizlerken.

Biraz evvel küçük kızım, mamasının son kaşığını yutmuş ve arkasından da ne yediyse hepsini çıkarmıştı.

Bir taraftan muz karışımı bulamacı temizlemeye uğraşıyor, bir yandan da o “son kaşığı” verdiğim için kendime sinir oluyordum.

Bu sırada annem yine aynı ses tonuyla: “Sen de böyleydin, biraz büyüyünce geçer,” dedi.

İçim bir umut doldu: “Sahi mi, ne zaman geçer?”

“Ne bileyim, sen üçüncü sınıfta falandın galiba.”

Bizim kız daha 8 aylıktı, aynı hızla dünyam karardı!

Hiçbir çocuk (tabii ki, herhangi bir sağlık sorunu olmayanlardan bahsediyoruz), bir kaşık daha az yedi diye hastalanmaz veya başka bir şey olmaz.

Ama o bir kaşık için, çocuğu zorlamak, kendinizi de onu helak etmek, ileride beslenme bozukluklarına sebep olabilir.

Çocuklardaki yeme sorunları, psikolojik bazı etkenlerden kaynaklanabileceği gibi, ebeveynlerin anlamsız ısrarları sonucu olarak da ortaya çıkabilir.

Beslenme konusunda tabii ki titiz olmak gerek. Ama bunu abartıp, çocuğun ağzından burnundan sokuşturup, olmadık yöntemler kullanmak, biraz daha büyüdükten sonra çocuğun kendi lehine bir avantaj yaratmasına ve istediklerini yaptırmak için bu avantajı anne-babaya karşı kullanmasına neden olabilir. Bunun sonucunda, en kötüsü de çocuğun karnını doyurabilecekken aç kalmasıdır.

Ayrıca, belirlenen miktarın verilmesi kadar, çocuğun doyma kapasitesini de dikkate almak gerek. Bir öğün daha az yediğini, sonraki öğün telafi etme imkânı her zaman vardır.

Her beslenme öğünü çocuğun aynı zamanda anneyle iletişime geçtiği bir zaman dilimidir. Çocuk sadece karın doyurmaz, aynı zamanda anneyle bir ilişki modeli de geliştirir ki, bu daha ileriki yaşlarda hem kendi karakterinin oluşmasında, hem de ailesi ile iletişiminde önemli rol oynar.

Yani, illâ böyle bir saplantınız varsa: şu “son kaşığı” bari kendinize göre değil, çocuğunuza göre belirleyin.

Hiç yorum yok:

SÖYLE SÖZÜNÜ

Ad

E-posta *

Mesaj *

kimler gelmiş:)

Twitter

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı